Kiinalainen kuukakku (mooncake)
Kuukakku on yksinkertaisesti yksi kiinalaisista ja suosituimmista jälkiruoista, ja helpoimmista.
Kuukakun historia sijoittuu Ming-dynastialle asti, eli jälkiruoka on erittäin vanhaa perua.
Kuukakkua syödään kiinalaisella festivaalilla, joka pidetään keskellä syksyä tai kesää.
Kuukakkuun tarvitset:
100g vehnäjauhoja
60g kultaista siirappia (itsetehty tai kaupasta ostettu)
½ emäksistä vettä (saatavilla aasialaisista marketeista)
28g kasviöljyä
Täyte:
420g lotus-siemenpyreetä (itsetehty tai kaupasta ostettu)
6 suolattua kananmunan keltuaista
1 rkl ruusu-uutetta
Munasekoitus (jolla kostuttaa)
1. keltuainen
2 rkl valkuaista
-----
1. Käytä suurehkoa kulhoa, sekoita kultainen siirappi, emäksinen vesi ja öljy hyvin.
Siivilöi jauhoihin. Käytä lastaa yhdistääksesi kaikki ainesosat. Älä sekoita liikaa.
Vaivaa sekoitus taikinaksi. Peitä kelmulla ja anna levätä 40 minuuttia.
2. Sekoita keltuaiset viinissä tai mahdollisesti vedessä. Jos suolatut keltuaiset ovat kotonatehtyjä ja juuri rikottu kuoresta, huomaat, että kananmunan valkuaiset alkavat muuttua läpikuultaviksi hetki viinin kanssa sekoittamisen jälkeen.
Kuivaa keltuaiset talouspaperiin. Halkaise ne niin, että ne ovat puolikkaita ja aseta syrjään.
Rullaa lotus-siemenpyree pitkäksi "putkeksi".
Leikkaa ne kahteentoista (12) yhtä suureen osaan, vähintään painoltaan 35 grammaisiksi.
Tee jokaisesta osasta pallon muotoisia ja aseta syrjään.
3. Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Valmista kostukkeeksi keltuaisesta ja valkuaisesta tehty sekoitus ja sekoita hyvin.
4. Jaa taikina kahteentoista (12) yhtä suureen osaan. Muodosta jokaisesta pienen pallon muotoinen. Peitä taikinan osat kelmulla ja tee siitä ohut levy.
Sitten ota lotus-siemenpyreepallo ja tee reikä keskelle sormellasi. Aseta keltuainen sisälle. Kääri ja tee siitä pallo. Kiedo ja tiivistä lotus-siemenpyreepallo muottiin. Kevyesti paina muottia ja poista kuukakku varovaisesti muotista.
Siirrä täytetty kuukakku uunipellille. Toista tämä vaihe jokaiselle loppuun asti.
5. Paista esikuumennetussa uunissa kymmenestä kahteentoista minuuttiin asti (10/12). Sivele kuukakut munasekoituksella, ainakin viisi (5) minuuttia ennen poistamista uunista.
Jatka paistamista, kunnes leivos on muuttunut kullanruskeaksi. Poista uunista ja jätä ritilälle jäähtymään. Säilytä ilmatiiviissä säiliössä/astiassa.
Leivos muuttuu pehmeäksi, eli näin kiinalaisesti sanottuna hieman öljyiseksi ja pehmeäksi, ja pysyy kiiltävänä muutamia päiviä.
ღ Kiinassa kuukakut syödään festivaaleilla, mieluiten teen tai riisiviinan kanssa
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti